XXX

TAK NIE

Proszę czekać...
Znajdź swój tytuł zobacz wszystkie kategorie
Czas Wina - dwumiesięcznik - prenumerata dwuletnia już od 11,25 zł

Czas Wina

Kategoria: kuchnia

Podkategoria: kuchnia

Częstotliwość: dwumiesięcznik

Opis wydania

Ulubiony mój szef kuchni – a szefom kuchni wierzę bezgranicznie, na przekór czasom globalnej podejrzliwości i pogardy dla autorytetów – tak powiada (na kartach tego numeru zresztą): „W jesiennym menu sięgaj po nieco cięższe składniki, ale pamiętaj, by w tym jesiennym daniu dało się jeszcze odnaleźć wspomnienie dopiero co utraconego lata”. Piękna i rozsądna zasada. Zastosowaliśmy ją per analogiam, sięgając w październiku po wina z gorącej Sycylii. Chłodne wrześniowe przedpołudnia rozpalały nam w redakcji spory o to, czy Sycylia gorąca i sucha jest na obrzeżach, w środku zaś wilgotna i chłodniejsza, czy też jest dokładnie na odwrót, a spieraliśmy się posiłkując wspomnieniami z dawnych wakacyjnych podróży. Wina o których piszemy w tym numerze, to także daleki powiew letniego urlopu. Wszystkie na swój sposób znakomite (ciepłe, gładkie, prawdziwie śródziemnomorskie), ale też wszystkie, nawet te najdroższe, z jednej jedynej denominacji IGT Terre Siciliane. Tym razem więc nie dane nam będzie wymądrzać się nadto na temat mniej i bardziej znanych apelacji sycylijskich – czyniliśmy to już wcześniej, tym razem sięgnęliśmy po odrobinę historii i jeszcze więcej słodkiej sycylijskiej kuchni. W listopadzie zaś powracamy do Argentyny, równie intrygującej, i to nie tylko za sprawą bodegi z dość niecodziennym dizajnem na etykietach. Pod pstrokatą grafiką kryje się bowiem kawał dobrej winiarskiej roboty, którą z przyjemnością dzielić się będziemy z naszymi Czytelnikami. Coraz mniej (już raptem dwa tygodnie) dzieli nas od wizyty Warrena Winiarskiego – Człowieka Roku 2017 naszego magazynu. Przypominamy tedy na dalszych stronach nie tyle samą postać mistrza (o niej było już sporo w poprzednim numerze), co historię słynnej Degustacji Paryskiej, która stała się zaczynem wielkiej legendy – nie tylko Warrena, ale całego kalifornijskiego winiarstwa. Bystre oko Czytelnika dostrzeże być może drobną, ale istotną niezwykle zmianę w naszej stopce redakcyjnej. Powracamy bowiem po latach do funkcji szefa redakcji magazynu – od września stanowisko to piastować będzie Justyna Korn-Suchocka. Z powodzeniem. Czego sobie i Państwu życzę.

Opis tytułu

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

cena prenumeraty z dostawą

75,01 60,98 zł netto

Tytuł został dodany do koszyka. +


Może zainteresuje Cię również:

Pieczenie Jest Proste

średnia cena w kiosku: 5,99 zł
w prenumeracie od: 5,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Jamie

średnia cena w kiosku: 12,99 zł
w prenumeracie od: 12,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Kuchnia I Technika

średnia cena w kiosku: 9,99 zł
w prenumeracie od: 9,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Ciasta Sprawdzone Przepisy

średnia cena w kiosku: 5,50 zł
w prenumeracie od: 5,50 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Może zainteresuje Cię również:

Pieczenie Jest Proste

średnia cena w kiosku: 5,99 zł
w prenumeracie od: 5,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Jamie

średnia cena w kiosku: 12,99 zł
w prenumeracie od: 12,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Kuchnia I Technika

średnia cena w kiosku: 9,99 zł
w prenumeracie od: 9,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Ciasta Sprawdzone Przepisy

średnia cena w kiosku: 5,50 zł
w prenumeracie od: 5,50 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły
Znajdź swój tytuł zobacz wszystkie kategorie

Obsługa klienta:

Informacje:

Ruch wykorzystuje informacje przechowywane w Twoim urządzeniu aby umożliwić bezpieczne zakupy oraz wysoki standard obsługi. Możesz sprawdzić cel oraz sposób zarządzania plikami cookies w Informacji o Cookies.
×

CHCESZ WIEDZIEĆ CO W PRASIE PISZCZY?

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA!

Zapisz się do newslettera