XXX

TAK NIE

Proszę czekać...
Czas Wina - dwumiesięcznik - prenumerata dwuletnia już od 11,25 zł

Prenumerata - Czas Wina

Kategoria: kuchnia

Podkategoria: kuchnia

Częstotliwość: dwumiesięcznik

Opis wydania

W chodzi się tam po stromych, drewnianych, niemiłosiernie trzeszczących schodach. Najpierw trzeba jednak odwiedzić mieszczącą się na parterze niepozornej kamieniczki w Beaune siedzibę najstarszego bodaj, bo równo trzystuletniego, burgundzkiego negocjanta. Na strych, gdzie mieści się dawne laboratorium Ludwika Pasteura, trzeba się jednak wprosić, bo wciąż nie ma on statusu muzeum. Byłem tam przed laty i obok chemicznych instrumentów wielkiego uczonego największe wrażenie zrobił na mnie prototyp lodówki. Odtąd chętnie czytam o odkryciach wielkiego chemika, tym chętniej, jeśli mają one związek z winem. A tak się dziwnie składa – i o tym właśnie poczytać można w pomieszczonym na kolejnych stronach artykule Joanny Boetzel – że odkrycie, które przysporzyło mu sławy na długo przed pasteryzacją i szczepionkami, ma z winem wspólnego niemało. Nie byłem za to w Patagonii, gdzie najdalej na południe wysunięte winnice sięgają 45 równoleżnika. Podobno to już strefa niemal arktyczna, w co trudno uwierzyć mieszkańcowi Europy: 45 równoleżnik na półkuli północnej mijałem jakiś tydzień temu w drodze do piemonckiej Alby (relacja z Grandi Langhe 2020 także w tym numerze), i z przyjemnością wystawiałem twarz do włoskiego słońca. Było jakoś 14–15 stopni. Jak to jest z tą zimną Patagonią, i czym różni się tamtejsze winiarstwo od tego znanego nam z Mendozy, także warto poczytać w marcowym numerze magazynu „Czas Wina”. No i spróbować tamtejszych win! Czego sobie i Państwu życzę na przednówku, Michał Bardel

Opis tytułu

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!
cena prenumeraty z dostawą
75,00
69,44 zł netto

Może zainteresuje Cię również:

Sielska Kuchnia

średnia cena w kiosku: 11,99 zł
w prenumeracie od: 8,39 zł
?
prenumerata roczna
wersja elektroniczna
szczegóły

Ciasta Sprawdzone Przepisy

średnia cena w kiosku: 5,50 zł
w prenumeracie od: 5,50 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Pieczenie Jest Proste

średnia cena w kiosku: 6,99 zł
w prenumeracie od: 6,50 zł
?
prenumerata roczna
wersja papierowa
szczegóły

Pyszna Kuchnia

średnia cena w kiosku: 4,99 zł
w prenumeracie od: 4,99 zł
?
prenumerata roczna
wersja papierowa
szczegóły

Może zainteresuje Cię również:

Sielska Kuchnia

średnia cena w kiosku: 11,99 zł
w prenumeracie od: 8,39 zł
?
prenumerata roczna
wersja elektroniczna
szczegóły

Ciasta Sprawdzone Przepisy

średnia cena w kiosku: 5,50 zł
w prenumeracie od: 5,50 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Pieczenie Jest Proste

średnia cena w kiosku: 6,99 zł
w prenumeracie od: 6,50 zł
?
prenumerata roczna
wersja papierowa
szczegóły

Pyszna Kuchnia

średnia cena w kiosku: 4,99 zł
w prenumeracie od: 4,99 zł
?
prenumerata roczna
wersja papierowa
szczegóły
Ruch wykorzystuje informacje przechowywane w Twoim urządzeniu aby umożliwić bezpieczne zakupy oraz wysoki standard obsługi. Możesz sprawdzić cel oraz sposób zarządzania plikami cookies w Informacji o Cookies.
×

CHCESZ WIEDZIEĆ CO W PRASIE PISZCZY?

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA!