XXX

TAK NIE

Proszę czekać...
Znajdź swój tytuł zobacz wszystkie kategorie
Czas Wina - dwumiesięcznik - prenumerata dwuletnia już od 11,25 zł

Czas Wina

Kategoria: kuchnia

Podkategoria: kuchnia

Częstotliwość: dwumiesięcznik

Opis wydania

Sympatyczny starszy pan spoglądający na nas z okładki to wielka legenda światowego winiarstwa i jeden z fundamentów winiarstwa włoskiego. Piero Antinori, przedstawiciel – bagatela – dwudziestego szóstego pokolenia winiarskiej rodziny z Florencji (zaczęli produkować wino około 1385 roku), zarządza dziś wraz z trzema córkami o uroczych imionach Albiera, Allegra i Alessia, najpotężniejszym imperium winiarskim Italii – Marchesi Antinori. To on – choć nie sam – wywołał na przełomie lat 60 i 70 ubiegłego wieku wielką rewolucję w toskańskim winiarstwie wprowadzając na rynek pierwsze supertoskany, w tym słynne po dziś Tignanello i Solaię. Piero Antinori ma już swoje lata, niechętnie rusza się z Florencji, jeśli nie musi. A jednak do Polski zdecydował się przyjechać, by przyjąć z naszych rąk tytuł Człowieka Roku 2018 magazynu „Czas Wina”. W tym numerze Dorota Romanowska opowie zatem Czytelnikom o naszym laureacie, w kolejnym zaś opublikujemy obszerną rozmowę z Markizem. Już dziś zapraszamy na Wielką Galę 29 września połączoną z master classem, podczas którego można będzie skosztować legendarnych, a nieobecnych na polskim rynku win Marchesi Antinori na czele z Solaią, uznawaną za najlepsze wino Włoch. Tymczasem zapraszamy Państwa w góry. Salta słynie nie tylko z najwyżej w świecie położonych winnic, ale też z najdoskonalszych win w Argentynie. To, że w zestawach aż roi się od ocen między 88 a 93 punktami nie jest na szczęście pomyłką drukarską – nie pamiętam bowiem, by kiedykolwiek w naszych kolekcjach udało nam się pomieścić wina o tak niezwykłej relacji jakości do ceny. Od medali i wysokich punktów (choćby Roberta Parkera Jr.) gęsto będzie także w zestawach niemieckich. Miłośnicy rieslinga i spatburgundera zachwycą się zapewne fantastycznymi winami Karla Haidle z Wirtembergii, jednego z dwustu najlepszych winiarzy Niemiec zrzeszonych w VDP.Pradikatsweinguter. Mam nadzieję, że zachwyt ten wynagrodzi nam wielomiesięczny trud związany z negocjowaniem stosownych cen, bo rynek niemiecki z roku na rok rośnie w siłę, a – co za tym idzie – staje się powoli horrendalnie drogi. Zum Wohl! Michał Bardel

Opis tytułu

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

cena prenumeraty z dostawą

75,01 60,98 zł netto

Tytuł został dodany do koszyka. +


Może zainteresuje Cię również:

Twoje Przepisy

średnia cena w kiosku: 4,99 zł
w prenumeracie od: 4,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Ciasta Sprawdzone Przepisy

średnia cena w kiosku: 5,50 zł
w prenumeracie od: 5,50 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Moja Kuchnia

średnia cena w kiosku: 5,90 zł
w prenumeracie od: 5,90 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Moje Gotowanie

średnia cena w kiosku: 9,99 zł
w prenumeracie od: 9,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Może zainteresuje Cię również:

Twoje Przepisy

średnia cena w kiosku: 4,99 zł
w prenumeracie od: 4,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Ciasta Sprawdzone Przepisy

średnia cena w kiosku: 5,50 zł
w prenumeracie od: 5,50 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Moja Kuchnia

średnia cena w kiosku: 5,90 zł
w prenumeracie od: 5,90 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Moje Gotowanie

średnia cena w kiosku: 9,99 zł
w prenumeracie od: 9,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły
Znajdź swój tytuł zobacz wszystkie kategorie

Obsługa klienta:

Informacje:

Ruch wykorzystuje informacje przechowywane w Twoim urządzeniu aby umożliwić bezpieczne zakupy oraz wysoki standard obsługi. Możesz sprawdzić cel oraz sposób zarządzania plikami cookies w Informacji o Cookies.
×

CHCESZ WIEDZIEĆ CO W PRASIE PISZCZY?

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA!

Zapisz się do newslettera