XXX

TAK NIE

Proszę czekać...
Czas Wina - dwumiesięcznik - prenumerata dwuletnia już od 11,25 zł

Prenumerata - Czas Wina

Kategoria: kuchnia

Podkategoria: kuchnia

Częstotliwość: dwumiesięcznik

Opis wydania

Mam z porto kłopot, a nawet pewien osobisty zatarg. Nie wtedy, kiedy okoliczności zmuszają mnie do wypicia kieliszka lub dwóch, broń Boże!, wtedy kłopoty znikają jak ręką odjął. Zatarg mój z portweinem pojawia się wówczas, gdy próbuję tłumaczyć zawiłości historyczno-technologiczne tego produktu i co rusz natrafiam na wyjątki, odstępstwa, przestępstwa czy zwykłe pomyłki, które jako dziennikarza mogą mnie nawet od czasu do czasu bawić, ale już jako wykładowcę czy autora starającego się jasno i zwięźle rzecz słuchaczom przedstawić, doprowadzają nierzadko na skraj furii. Doprowadzony do ostateczności sięgam po telefon, dzwonię do Roberta Bowera z domu Fonseca (z domu porto – rzecz jasna) i po krótkiej rozmowie z wybitnym specjalistą jestem jeszcze głupszy, niż byłem. Nigdzie naród angielski tak nie namieszał, jak w dolinie Douro, i miesza dalej.
Wspominam o tym z tej to racji, że w numerze grudniowym znajdziecie Państwo pisaną ręką Justyny Korn-Suchockiej opowieść o rocznikowych porto. Jasną i klarowną, ale cośmy się przy niej redakcyjnie nakłócili, to nasze.
Grudzień tymczasem stoi u nas pod znakiem słonecznej Toskanii. Tej znanej wszystkim (Chianti), tej znanej tym, co się znają (Montalcino) i tej, co dopiero wykluwa się na naszych oczach (Maremma). Obok dziennikarzy winiarskich o jej smakach, brakach i zupełnie niezwykłych miejscach opowiada także znana polska aktorska Karolina Gorczyca. Mam wielką i szczerą nadzieję, że nasze toskańskie propozycje sprawdzą się nie tylko na Państwa świątecznych stołach.
W imieniu całej redakcji magazynu „Czas Wina” składam Państwu najserdeczniejsze życzenia dobrych i spokojnych Świąt, a także jeszcze lepszego Nowego Roku.
Michał Bardel

Opis tytułu

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!
cena prenumeraty z dostawą
75,00
69,44 zł netto

Może zainteresuje Cię również:

Sielska Kuchnia

średnia cena w kiosku: 11,99 zł
w prenumeracie od: 8,39 zł
?
prenumerata roczna
wersja elektroniczna
szczegóły

Poradnik Smakosza Nasza Kuchnia

średnia cena w kiosku: 5,90 zł
w prenumeracie od: 5,90 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Kuchnia I Technika

średnia cena w kiosku: 9,99 zł
w prenumeracie od: 9,99 zł
?
prenumerata roczna
wersja papierowa
szczegóły

Przyślij Przepis Ciasta Za Grosik

średnia cena w kiosku: 1,50 zł
w prenumeracie od: 1,50 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Może zainteresuje Cię również:

Sielska Kuchnia

średnia cena w kiosku: 11,99 zł
w prenumeracie od: 8,39 zł
?
prenumerata roczna
wersja elektroniczna
szczegóły

Poradnik Smakosza Nasza Kuchnia

średnia cena w kiosku: 5,90 zł
w prenumeracie od: 5,90 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Kuchnia I Technika

średnia cena w kiosku: 9,99 zł
w prenumeracie od: 9,99 zł
?
prenumerata roczna
wersja papierowa
szczegóły

Przyślij Przepis Ciasta Za Grosik

średnia cena w kiosku: 1,50 zł
w prenumeracie od: 1,50 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły
Ruch wykorzystuje informacje przechowywane w Twoim urządzeniu aby umożliwić bezpieczne zakupy oraz wysoki standard obsługi. Możesz sprawdzić cel oraz sposób zarządzania plikami cookies w Informacji o Cookies.
×

CHCESZ WIEDZIEĆ CO W PRASIE PISZCZY?

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA!