XXX

TAK NIE

Proszę czekać...
Czas Wina - dwumiesięcznik - prenumerata dwuletnia już od 11,25 zł

Czas Wina

Kategoria: kuchnia

Podkategoria: kuchnia

Częstotliwość: dwumiesięcznik

Opis wydania

Sympatyczny starszy pan spoglądający na nas z okładki to wielka legenda światowego winiarstwa i jeden z fundamentów winiarstwa włoskiego. Piero Antinori, przedstawiciel – bagatela – dwudziestego szóstego pokolenia winiarskiej O słoweńskiej rebuli, podobnie zresztą jak włoskiej ribolli, słyszeli w naszym pięknym kraju nieliczni, a jeszcze mniej znam takich, którzy jej próbowali. Sam Hugh Johnson, kiedy wypadło nam parę lat temu podyskutować nad kieliszkiem jakiegoś starszego rocznika tej odmiany, nie krył zdziwienia, że ktoś w dalekiej Polsce handluje taką rzadkością. A już rebula, która wygrywa prestiżowy konkurs „Decantera” i otrzymuje 97 punktów na 100, to rzadkość wśród rzadkości. I tak się zupełnie przypadkowo składa, iż rzeczona rebula powstała w znanej już wierniejszym czytelnikom magazynu „Czas Wina” wytwórni Vinska Klet Goriska Brda, a my – wiedzeni sukcesem braci Słoweńców – postanowiliśmy nie tylko o niej napisać, ale też umieścić ją wśród win dostępnych w zestawie konesera. Kilka lat temu „Czas Wina” był bodaj pierwszym medium, które postanowiło poważnie przyjrzeć się winom z odległego i wciąż egzotycznego (nie tylko winiarsko) Peru. I chyba też jako pierwsi pokazaliśmy peruwiańskie wina na polskim rynku. Dziś wracamy do tego niezwykłego miejsca, dopełniając historię i znów kompletując zadziwiające wina z kraju Inków. Przy okazji – sporo w naszym letnim numerze mówi się o rodzinie, a dokładniej: o przewadze rodzinnych struktur w firmach winiarskich nad strukturami korporacyjnymi (polecam rozmowę z Człowiekiem Roku 2018 naszego magazynu markizem Piero Antinorim, a także felieton Jancis Robinson mw). Miły to temat na lato, które zwykle przecież spędzamy rodzinnie, a umilić go mogą dodatkowo medalowe wina różowe, które także uważny czytelnik odnajdzie w niniejszym zeszycie. Życzący Państwu miłej lektury, Michał Bardel

Opis tytułu

„Czas Wina” to największy magazyn winiarski w Polsce wydawany od 2001 roku. Czytelnikami są osoby, które cenią dobre wino i chcą poszerzać wiedzę o nim. To nie tylko znawcy i koneserzy, ale także ci, którzy dopiero wkraczają w fantastyczny świat wina. Oprócz win i prezentacji regionów winiarskich, które odwiedzili nasi dziennikarze, przedstawiamy także wiele propozycji kulinarnych, porad sommelierskich i artykułów enologicznych.
Stałe działy „Czasu Wina”:
– regiony winiarskie, najważniejsze obszary uprawy winnej latorośli na świecie i wytwarzane tam najlepsze i najciekawsze wina świata,
– sławni ludzie związani z winem,
– kulinaria czyli wyzwania doboru wina do potraw, pomysły na dania wykwintne i proste w wykonaniu,
– kultura wokół kieliszka, interesujące filmy, książki, postacie ze świata kultury związane z winem,
– bedeker – przewodnik winiarsko-kulinarny po restauracjach różnych miast Polski i świata.
Długoletnim redaktorem naczelnym, a obecnie senior editorem jest Wojciech Gogoliński, założyciel Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, uznany na międzynarodowym forum juror konkursów winiarskich, znawca win i autor wielu publikacji poświęconych winom i szlachetnym alkoholom.
Współpracuje z nami Jancis Robinson, jeden z największych autorytetów winiarskich na świecie, autorka wielu książek, w tym monumentalnego „The Oxford Companion to Wine” – biblii wszystkich winomanów. Swoje felietony publikują na naszych łamach również inne znane postacie winiarskiego świata: Eric Boschman, Hugh Johnson, Piotr Adamczewski i wielu innych.
Zapraszamy do lektury!

cena prenumeraty z dostawą

74,99 60,97 zł netto

+ Tytuł został dodany do koszyka.

Może zainteresuje Cię również:

Ciasta Czytelników

średnia cena w kiosku: 1,79 zł
w prenumeracie od: 1,79 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Sielska Kuchnia

średnia cena w kiosku: 11,99 zł
w prenumeracie od: 8,39 zł
?
prenumerata roczna
wersja elektroniczna
szczegóły

Pyszna Kuchnia

średnia cena w kiosku: 4,99 zł
w prenumeracie od: 4,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Moje Gotowanie

średnia cena w kiosku: 9,99 zł
w prenumeracie od: 9,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Może zainteresuje Cię również:

Ciasta Czytelników

średnia cena w kiosku: 1,79 zł
w prenumeracie od: 1,79 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Sielska Kuchnia

średnia cena w kiosku: 11,99 zł
w prenumeracie od: 8,39 zł
?
prenumerata roczna
wersja elektroniczna
szczegóły

Pyszna Kuchnia

średnia cena w kiosku: 4,99 zł
w prenumeracie od: 4,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły

Moje Gotowanie

średnia cena w kiosku: 9,99 zł
w prenumeracie od: 9,99 zł
?
prenumerata kwartalna
wersja papierowa
szczegóły
Ruch wykorzystuje informacje przechowywane w Twoim urządzeniu aby umożliwić bezpieczne zakupy oraz wysoki standard obsługi. Możesz sprawdzić cel oraz sposób zarządzania plikami cookies w Informacji o Cookies.
×

CHCESZ WIEDZIEĆ CO W PRASIE PISZCZY?

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA!